Formula Student

8. srpna 2018 - zdroj Západočeská univerzita

Tým studentů ZČU představil pátou generaci vozu Formula Student

Studentský Racing Team Pilsen, složený ze zástupců všech tří technických fakult Západočeské univerzity v Plzni, představil dnes veřejnosti a partnerům nový model studentské formule s označením UWB05. S novým závodním vozidlem chtějí studenti navázat na dosavadní úspěchy v prestižní mezinárodní soutěži studentských týmů Formula Student.

„Hlavním cílem pro tento rok bylo navrhnout spolehlivý vůz a vylepšit jeho jízdní dynamiku. I z tohoto důvodu jsme na voze UWB05 přepracovali aerodynamiku vozu, která zahrnuje například systém DRS (drag reduction system) na předním i zadním křídle,“ vysvětluje kapitán studentského týmu Martin Mrázek, který dnes v budově výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd se svými týmovými kolegy představil po roční přípravě nové vozidlo UWB05.

Racing Team Pilsen s novou formulí UWB05

Vůz je poháněn motorem Yamaha R6 se čtyřstupňovou převodovku, která umožňuje lepší využití výkonových charakteristik motoru. Studenti dále přepracovali sání a palivový systém motoru, který je vybaven druhou sadou vstřikovačů paliva. „Tyto změny přinesly zvýšení točivého momentu a současně snížení spotřeby. Na voze jsme použili nová magneziová kola R10, čímž jsme snížili hmotnost rotačních hmot o tři kilogramy,“ popisuje vylepšení Martin Mrázek. Modernizací prošel i systém uložení kol a diferenciálu. Díky použití menších ložisek se podařilo zredukovat hmotnost těchto systémů o více než 30 procent.

S návrhem monopostu začal tým, čítající 23 studentů z fakult strojní, elektrotechnické a aplikovaných věd již na podzim loňského roku a první součástky šly do výroby v lednu, kdy odstartovala i samotná výroba vozu.

„Mezifakultní studentské projekty na Západočeské univerzitě fungují už několik let a já si velmi cením toho, kolik času a úsilí jsou studenti ochotni věnovat takovému projektu, jakým je například sestrojení formule,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček s tím, že mezioborová spolupráce je pro budoucí praxi studentů nenahraditelná zkušenost.

Studenti zahájí závodní sezónu v první polovině července závodem Formula Student Italy na okruhu Ricardo Palleti ve městě Varano de Melegari, kde budou chtít v konkurenci 90 týmů obhájit svoje loňské čtvrté místo. Začátkem srpna se pak studenti z Racing Team Pilsen zúčastní závodu Formula Student Czech v Mostu, kde se v minulé sezóně umístili na sedmé příčce. Posledním závodem letošní sezóny bude Formula Student Germany na okruhu Hockenheimring, kterého se zúčastní přes 110 týmů tvořených více než 2000 studenty z celého světa.

Formula Student

Tým studentů ZČU představil pátou generaci vozu Formula Student.

Foto 1.: Racing Team Pilsen s novou formulí UWB05. Foto 2.: Studentská formule UWB05. Foto 3.: Studentská formule UWB05.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum