Liberec se spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí

22. července 2018 - zdroj tisková zpráva

20. července 2018 se ruští členové posádky Expedice 56 na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev pomocí videokonference spojili s účastníky 1. Mezinárodní kosmické letní školy s názvem Společně do vesmíru.

Kosmická lekce s přímým zapojením ISS proběhla poprvé nejen ve zdech Technické univerzity v Liberci, ale i v celém Česku. Stanice se po dobu videokonference nacházela ve výšce 400 km nad zemí a pohybovala se vesmírem rychlostí téměř 8 kilometrů za sekundu. Za dobu spojení s dětmi, které trvalo 23 minut a 2 vteřiny, proletěla kosmická loď vesmírem vzdálenost přes 9 300 kilometrů.

Liberec se spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí

O spojení s posádkou ISS byl velký zájem. Na setkání s kosmonauty dorazilo přes 100 lidí, jak účastníků letní školy, tak učitelů z univerzity a obyvatel Liberce. Žáci z letní školy se seřadili, aby mohli položit otázky Olegu Artěmjevovi a Sergeji Prokopjevovi. Přímému spojení s ISS předcházela slova organizátorů školy a také chargé d ?affaires v Česku Feodosije Vladyševského.

Během videokonference kosmonauti povídali žákům z Ruska, Česka, Saúdské Arábie, Velké Británie a Irska o zkracování času, potřebnosti rostlin při výzkumných programech na ISS, o svých oblíbených knihách a o stavu beztíže.

Děti z Česka zajímalo například, zda kosmonauti měli možnost navštívit Českou republiku. „Byl jsem v Česku, přesněji v Karlových Varech na rehabilitaci po letu do vesmíru. Samozřejmě jsem navštívil i další města včetně Prahy,“ řekl Oleg Artěmjev.„„Česko je velmi krásná země a žije v něm přívětivý národ. Z vesmíru Česko vypadá velmi nádherně,“„ dodal.

Aby si děti ověřily, že se opravdu baví s kosmonauty na oběžné dráze, poprosily je, aby jim to dokázali. Členové posádky ani na vteřinu nezaváhali a udělali ve vzduchu kotrmelec.

Liberec se spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Přímé spojení s ISS se stalo hlavním bodem programu 1. Mezinárodní kosmické letní školy Společně do vesmíru. Škola probíhá v rámci česko-ruské soutěže Vesmír nás spojuje, která je organizována za podpory státní korporace pro kosmickou činnost Roskosmos a pod záštitou českého prezidenta Miloše Zemana a ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského. Zatím proběhlo první kolo soutěže, jehož výsledky budou zveřejněny v blízké době. Hlavní cenou pro výherce, kteří budou známi v listopadu 2018, bude exkurze do Hvězdného městečka, kde se kosmonauti připravují k letům do vesmíru.

Organizátoři letní školy Společně do vesmíru a soutěže Vesmír nás spojuje jsou Rusko-česká smíšená obchodní komora, agentura Essential Communication s.r.o., vědeckovýzumná organizace RISKSAT a Mezinárodní asociace účastníků vesmírných činností MAKD.

Generálním partnerem těchto akcí je společnost UNIS a.s. Partnery jsou společnosti PBS Group a.s., Asociace leteckých a kosmických výrobců České republiky (ALV), společnost SUPRA Praha s.r.o., Česká kosmická kancelář, Ruské středisko vědy a kultury v České republice, České centrum - Český dům v Moskvě, Česká mincovna, týdeník Pražský telegraf a zpravodajský web Novinky.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum